Sprawozdanie z XXII Regionalnego Turnieju Tenisa Stołowego – Szklary Górne 2019

Powiększ obraz

Sprawozdanie z XXII  Regionalnego Turnieju Tenisa Stołowego – Szklary Górne 2019

W dniu 05.03.2019r. w Galerii Cuprum Arena w Lubinie rozegrany został XXII Regionalny Turniej Tenisa Stołowego . W rozgrywkach wzięły udział drużyny z Lubina, Szklar Górnych, Bolesławca, Legnicy, Głogowa, Wąsosza, Jawora i Złotoryi.

Organizatorami turnieju byli: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Przyjaciół Dzieci w Szklarach Górnych, Stowarzyszenie „Pro Humanitatis” w Szklarach Górnych, Galeria Cuprum Arena w Lubinie.

Główne cele zawodów to:

• popularyzacja i upowszechnianie tenisa stołowego,
  • kształtowanie nawyków sportowej rywalizacji,
  • ukazanie szerszym kręgom społecznym możliwości osiągania wysokiego poziomu sprawności fizycznej przez młodzież niepełnosprawną intelektualnie,
  • wykorzystanie osiągnięć sportowych do realizacji celów rehabilitacyjnych, rewalidacyjnych i wychowawczych,
  • integracja młodzieży placówek specjalnych

Rywalizacja podczas zawodów była bardzo zacięta. Uczniowie grali indywidualnie z podziałem na kategorię młodszą, starszą oraz dziewcząt i chłopców.

Drużynowo uplasowaliśmy się zaraz za podium – zajmując IV miejsce. W kategorii indywidualnej Paulina Konieczna zajęła IV miejsce, Anna Chudzi zajęła IV miejsce, Przemysław Rosiak zajął II miejsce, Krystian Juchimiuk zajął V miejsce. Wszystkie drużyny składały się z uczniów szkół i placówek specjalnych. Nasz Ośrodek reprezentowali następujący uczniowie:

1. Paulina Konieczna
  2. Anna Chudzio
  3. Przemysław Rosiak
  4. Krystian Juchimiuk

pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego Marty Bander.

Marta Bander