„19 dni przeciw przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży”.

Powiększ obraz

W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jaworze w dniach 1-19 listopada 2019 rok prowadzona jest kampania „19 dni przeciw przemocy i krzywdzeniu dzieci i młodzieży”. W ramach kampanii na korytarzu szkolnym psycholog oraz pedagog szkolny zorganizowały gazetkę ścienną. Rodzice podopiecznych dzieci mieli możliwość zapoznania się z ulotką „Co zamiast klapsa?” a także wziąć udział w warsztatach „ Potrafię się zatrzymać”(26.11.19 godz 10:00)

Dla dzieci i młodzieży z naszej placówki zostały przeprowadzone pogadanki tematyczne m. in.  rozpoznawanie i wyrażanie uczyć, gry i zabawy przeciw agresji, bezpieczny dotyk oraz przemoc rówieśnicza.  Młodzież naszej placówki w ramach kampanii będzie miała możliwość spotkać się z wyjątkowym człowiekiem z pasją Grzegorzem Lenartem- sportowcem, który pokaże im jak sport może pomóc w rozładowaniu napięcia a także pracy nad samodyscypliną.

Osobami odpowiedzialnymi za zorganizowanie oraz przeprowadzenie kampanii  są pedagog szkolny Magdalena Dańczura oraz psycholog Małgorzata Oryl-Mertins.