„Życzliwie, razem, blisko!”

Powiększ obraz

Dnia 21 listopada cała społeczność Specjalnego Ośrodka szkolno – Wychowawczego w Jaworze obchodziła Dzień Życzliwości. Prekursorem tych obchodów stał się Wrocław. To dzień pozytywnych emocji, dobrych uczynków i urodziny krasnala Życzliwka. We Wrocławiu Dzień Życzliwości obchodzimy 14 raz.

Hasło tegorocznej edycji zachęca do umacniania więzi społecznych i doceniania siły płynącej z synergii działań wspólnotowych. Siła tkwi w grupie.

Obecnie Dzień Życzliwości obchodzony jest w ponad 180 krajach. Przesłanie akcji jest proste – bądźmy życzliwi codziennie, a nie tylko od święta. Pamiętajmy, że pozytywna energia, którą przekazujemy w świat do ludzi, wraca do nas z nawiązką!

Był to dzień wyjątkowy; pełen uśmiechów, miłych słów, gestów, pozytywnych emocji. Obfitował w różne atrakcje. Szkoła została udekorowana  – informacjami na temat życzliwości. Na dobry początek każdy otrzymał „uśmiechniętą buźkę”, która przez cały dzień przypominała, że mamy być uprzejmi w stosunku do siebie. Następnie nauczyciele przeprowadzili pogadankę nt. idei obchodów Dnia Życzliwości.

Kolejnym etapem było przygotowanie Bożonarodzeniowych kartek dla emerytowanych pracowników naszej placówki.

Tę akcję zaczęliśmy od jednego dnia, a będziemy ją przedłużać na kilkadziesiąt następnych. Niech to będą tygodnie, miesiące życzliwości.

Mamy nadzieję, że ten dzień sprowokował nas do spojrzenia na codzienność inaczej: po co narzekać i dąsać się na siebie skoro można inaczej. Z każdej trudnej sytuacji jest jakieś wyjście, zawsze warto przeprosić, rozmawiać, pozytywnie nastawić się do siebie i do świata. Czasami wystarczy tylko szczery uśmiech i od razu życie staje się lepsze. Kilka pięknych uśmiechów zarejestrowaliśmy na fotografiach.

Sprawozdanie przygotowały:

Małgorzata Sobieraj