INNOWACJE PEDAGOGICZNE 2020/2021

INNOWACJA „JEDZ ZDROWO, ŻYJ KOLOROWO”

 

Innowacja „Jedz zdrowo, żyj kolorowo” jest adresowana do uczniów klasy szóstej szkoły podstawowej z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym. Realizowana będzie na  zajęciach edukacyjnych poprzez udział w warsztatach kulinarnych. Nauczycielem realizującym innowacje będzie wychowawca klasy 6 US Magdalena Wittenbeck.

Innowacja będzie trwała od września 2020 do maja 2021r. Ma charakter otwarty – jej treści mogą być rozszerzane w zależności od zainteresowań uczniów. Zawierać będzie następujące obszary:  Znam zasady zdrowego odżywiania,  Jem zdrowo i smacznie, Poznaję inne kuchnie,  Przy wspólnym stole.

 

PIERWSZE SPOTKANIE

Pod koniec września uczniowie wraz z wychowawcą zmierzyli się z kuchnią grecką. To było bardzo ciekawe spotkanie, które rozpoczęliśmy od wirtualnej  podróży do Grecji. Dzieci mogły poznać  kolegów jak uczą się w swoim kraju, poznać kuchnie grecką z jej różnymi smakami, a także zachwycić się uroczymi widokami, które są wizytówką Grecji.

Po krótkiej prezentacji udaliśmy się do kuchni, zabierając z sobą produkty do wykonania sałatki greckiej. Jak na tą kuchnię przystało było zdrowo, pysznie i kolorowo. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem wcielili się w role kucharzy, kroili warzywa, przygotowali sos , którym polali sałatkę. Na zakończenie zajęć kulinarnych przygotowaliśmy wspólny stół przy którym zjedliśmy grecką sałatkę, omawiając jej walory smakowe, wzrokowe i odżywcze. Dzieciom bardzo spodobał się pomysł smakowania różnych kuchni i zdrowych dań, dlatego tez umówiliśmy się na kolejną podróż kulinarną.  A ta będzie pod koniec października, i wtedy zmierzymy się z kuchnię wegetariańską.

Do zobaczenia😊

 

 

Trzecie spotkanie w Krainie Małych Odkrywców

Dnia 30 października odbyły się trzecie innowacyjne zajęcia „Mali odkrywcy w krainie nauki”, prowadzone przez p. Małgorzatę Sobieraj. Głównymi celami zajęć było rozbudzanie u dzieci zainteresowania otaczającym światem, szczególnie światem przyrody oraz pobudzenie ich do podejmowania prób badawczych takich jak obserwacja, doświadczenia i wyciąganie z nich właściwych wniosków. Jednak najważniejszą korzyścią wprowadzenia innowacji jest podnoszenie wyników edukacyjnych uczniów oraz poznanie przyrody w zabawny i interesujący sposób.

Tym razem uczniowie klas I, II i III mieli możliwość sprawdzenia czy zawsze papier zanurzony w wodzie jest mokry. Nauczyli się jak można ożywić obrazek, oraz udowodnili, że z przebitego wykałaczką woreczka nie zawsze wycieknie woda. Poznali również czarodziejską sztukę tworzenia baniek w bańce. Zajęcia okazały się dla uczniów bardzo ciekawe owocowały w wiele niespodzianek i były okazją do dobrej zabawy.

 

II warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”

W październiku odbyły się II warsztaty pod hasłem „kuchnia bezglutenowa”. Ponieważ innowacja ma formę otwartą i zmienną postanowiliśmy zmienić kuchnię wegetariańską na bezglutenową.

Uczniowie podczas krótkiej prezentacji dowiedzieli się , że nie wszyscy ludzie mogą odżywiać się tak samo. Decydujący wpływ na to co jemy ma nasze zdrowie, bądź jego brak. Dzieci z zainteresowaniem słuchały, że ich nie wszyscy rówieśnicy mogą jeść chleb  i ciasteczka z mąki pszennej, która niestety wielu osobom szkodzi na zdrowiu. Dzięki tym zajęciom dowiedziały się, że  stosowanie odpowiedniej diety z wykorzystaniem mąk bez glutenu może  być także ciekawe i różnorodne. Dlatego tez na warsztatach kulinarnych spróbowaliśmy naszych sił piekąc babeczki na bazie mąki bezglutenowej z dodatkiem musu z dyni.

Uczniowie z zapałem wykonywali kolejno czynności, by uwieńczeniem sukcesu były pyszne muffinki.   To wspólne pieczenie przynosi im wiele frajdy, ale tez są bardzo dumni z efektów swojej pracy. Dzięki temu mają tez okazję spróbować produkty , które są zdrowe.

W tym dniu nasze drugie śniadanie smakowało wyjątkowo 😊😊

 

III warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”

 

25 listopada odbyły się III  warsztaty kulinarne pod hasłem „Podróż do Ameryki”. Spotkanie rozpoczęła prezentacja PowerPoint przybliżająca uczniom wiedzę na temat tego kraju, czyli jak wygląda szkoła, kolor flagi, położenie geograficzne, najpopularniejszy sport, a przede wszystkim jaka jest  i czym się charakteryzuje kuchnia amerykańska. Dzieciom najbardziej kojarzy się z tym krajem hamburger. To również ulubione danie Polaków: wielka bułka z warzywami i dużą ilością sosów.

Naszym celem w realizacji innowacji jest zdrowe odżywianie, stąd tez podjęliśmy próbę stworzenia zdrowych i kolorowych hamburgerów. Postanowiliśmy upiec sami bułeczki, przygotowaliśmy domowe mięsko, a do tego pyszne warzywa. Nie zabrakło sosu, który też może być odżywczy i smaczny. Młodzi kucharze bardzo angażowali się w przygotowaniu dania rodem z Ameryki, tym bardziej że efekt był wyśmienity.

Na III warsztaty zaprosiliśmy uczniów klasy I-III wraz z wychowawczynią p.Joanną Górską, z którymi wspólnie kucharzyliśmy bawiąc się smakami.

Uwieńczeniem sukcesu kulinarnego było wspólne zdjęcie i skonsumowanie pysznych polskich hamburgerów.

Do zobaczenia na następnych warsztatach kulinarnych 😊😊😊