Światowy Dzień Makaronu – nasze internackie święto…
Dnia 25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji w internacie, podczas zajęć czasu wolnego, w grupie II uroczyście świętowaliśmy ten dzień. Makaron od lat niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań.
Tego dnia wychowankowie, pod czujnym okiem opiekunów, zaplanowali przygotowanie tradycyjnego dania z makaronu, jakim jest spaghetti.
Nasza uroczystość rozpoczęła się od zapoznania wychowanków z najciekawszymi informacjami dotyczącymi makaronu. Wychowawca przekazał niezbędne informacje dotyczące przygotowania sosu Bolognese, a także w jaki sposób, i gdzie szukać informacji na temat czasu gotowania makaronu. W części praktycznej wszyscy uczestnicy zajęć ochoczo przystąpili do pracy, krojąc pomidory, paprykę, cebulę, czy czosnek. Uczestnicy zajęć mieli też możliwość spróbowania smaku oliwy z oliwek. Po wykonaniu tych operacji, nastąpiło samo gotowanie. Efektem finalnym naszej pracy było pysznie pachnące Spaghetti Bolognese.
Przy okazji wychowankowie mieli okazję poznać „ciekawostki makaronowe”, jego kształty, nazwy, zastosowanie i sposób powstawania. Mieli możliwość porównania kształtów i kolorów poprzez dotyk i wzrok.
Po zakończonych zajęć wychowawca podsumował pracę, udzielając pochwały wszystkim uczestnikom zajęć. Z wielką radością i uśmiechem na twarzach wychowankowie konsumowali własnoręcznie przygotowane danie z makaronu.