
,,Kulinarne podróże po Europie” – VI Festiwal Pizzy w internacie
W dniu 15.02.2024 r. w internacie odbyła się szósta edycja ,,Festiwalu Pizzy”.
Głównym założeniem festiwalu jest rozwijanie zainteresowań wychowanków sztuką kulinarną, sposobem przygotowania potraw oraz ich wyeksponowaniem.
Przed podjęciem pracy opiekunowie przeprowadzili pogadankę i udzielili instruktarzu na temat bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni. Wspólna praca nad przygotowaniem półproduktów do pizzy odbywała się w wesołej i swobodnej atmosferze. Podczas rywalizacji międzygrupowej wychowankowie dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy zarówno na temat wykonywania tego dania, jak i historii powstania. Podczas zajęć każdy z wychowanków miał możliwość przy pomocy swojego zmysłu: dotyku, zapachu, czy smaku nauczyć się rozpoznawać warzywa, owoce i przyprawy, z których wykonuje się ten włoski przysmak. Pod koniec zajęć każda grupa wykonała swoją własną niepowtarzalną pizzę, którą, po ocenie przez wychowawców, można było skonsumować.
Ważną rolę w procesie wychowawczym, jak i w socjalizacji, odgrywają zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki takim zajęciom wychowankowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania, a także ,,zdrowej” rywalizacji. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną finalną degustację wykonanej potrawy. Największą radością organizatorów jest oczekiwanie wychowanków na święto pizzy, radość i zabawa podczas planowania imprezy, zwiększona aktywność młodych ludzi, którzy rozwijają swoją kreatywność podczas dekorowania swoich rodzajów pizzy i radość z wykonania zadania i otrzymania nagród konkursowych.