Święto Ziemniaka w internacie
W dniu 21 października 2024 r. w internacie obchodziliśmy dzień ziemniaka. W ramach zajęć kulinarnych wychowankowie mieli możliwość zapoznania się z wszelkimi informacjami dotyczącymi tego popularnego warzywa.
Jeszcze przed rozpoczęciem właściwych zajęć kulinarnych wyznaczone osoby z grupy otrzymały zadanie, aby przy pomocy internetu odszukać wszelkie informacje związane ze świętem ziemniaka, jego pochodzeniem, zastosowaniem w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz w życiu codziennym.
Informacje zebrane w sieci zostały wykorzystane w ,,quizie wiedzy o ziemniaku”. Wychowankowie pod okiem opiekunów grupy nabywali umiejętność obierania ziemniaków i przyznać trzeba, że nie było to takie proste zadanie. Jedną z największych atrakcji tego dnia był duży słodki ziemniak, którego wychowankowie widzieli pierwszy raz. Ogromny batat, po usmażeniu, był wspólnie zjedzony.
W tym roku wybranym ziemniaczanym daniem były frytki, które po wspólnym i samodzielnym przygotowaniu wychowankowie ze smakiem zjedli.
Głównym celem zajęć było rozwijanie zainteresowań wychowanków sztuką kulinarną, omówienie różnych potraw z ziemniaka i przygotowanie wybranego przez młodzież dania.
Podczas zajęć praktycznych wychowankowie zdobywali umiejętności przydatne w życiu codziennym np. posługiwanie się obieraczką do warzyw, uczyli się organizacji pracy w kuchni, przestrzegania zasad higieny, bezpieczeństwa oraz kształcili nawyk sprzątania miejsca pracy.