Rogale marcińskie
W poniedziałek 18.11.br., nawiązując do tradycji wypieku rogali marcińskich, podczas zajęć kulinarnych, wychowankowie naszego internatu zgłębiali ,,tajemnice” sztuki cukierniczej, piekąc drożdżowe rogaliki z dżemem. Wychowankowie otrzymali potrzebne produkty i przepis na wykonanie tego wypieku. Podczas pracy nabyli umiejętność poprawnego odmierzania ilości potrzebnych składników, a także rozwijali umiejętności posługiwania się sprzętem AGD. Podczas przygotowywania samego ciasta na rogale poznali właściwości drożdży spożywczych – ciasto samo rosło w rękach. Uczyli się w jaki sposób wyrabia się ciasto, śledzili proces wyrastania, wałkowali i formowali ciasto na kształt rogali oraz bacznie obserwowali proces samego pieczenia.
Celem zajęć było nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych, nabywanie umiejętności odmierzania składników, wyrobu i pieczenia ciast, rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.
Po zajęciach tradycyjnie każdy z wychowanków mógł posmakować efektu swojej pracy, a wcześniej każdy mógł próbować zawijać rogaliki, mógł piec, ale nie każdy odkrył w sobie zamiłowanie do pieczenia.