Wariacje na temat naleśników
Dnia 15 kwietnia 2016 roku odbyła się lekcja pokazowa – otwarta z przedmiotu Technologia Gastronomiczna z Towaroznawstwem prowadzona przez panią Krystynę Dankiewicz-Krakowian na temat: „WARIACJE NA TEMAT NALEŚNIKÓW”.
Uczniowie klasy trzeciej zawodowej mieli możliwość pokazania swoich umiejętności szerszemu gronu osób, które obserwowały ich zmagania w kuchni, kończąc je degustacją różnego rodzaju dań, w których głównym produktem był naleśnik.
Celem głównym było zrobienie ciasta naleśnikowego o różnym smaku i kolorze, oraz przyrządzenie najróżniejszych nadzień do nich.
Były naleśniki na słodko z cynamonem o nadzieniu jabłkowym, czekoladą, serem białym, naleśniki z bezą zapiekane w piekarniku. Były również na słono czy pikantnie ze szpinakiem, oraz tort naleśnikowy z pomidorami, serem, cukinią i różnymi przyprawami.
Zajęcia przeprowadzone były w bardzo profesjonalny i przyjemny sposób, co potwierdziły efekty wizualne i walory smakowe wszystkich potraw.