Program „Trzymaj formę”
Nasza szkoła przystąpiła do programu „Trzymaj formę” przy współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną w Jaworze. Organizatorami programu są Główny Inspektor Sanitarny oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Celem głównym projektu było: zwiększenie świadomości uczestników Programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Uczniowie mogli:
- Poszerzenie wiedzy w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin przez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
- Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
- Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
Uczestnikami programu byli uczniowie szkoły podstawowej klasy IV, V, VI; gimnazjum klas I-III oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej klasy I- III. Program realizowany był na lekcjach: przyrody, biologii, chemii, wychowania fizycznego, godzinach wychowawczych.
W celu realizacji projektu uczniowie realizowali różne działania i projekty. Uczniowie pod opieką koordynatora, opiekuna SU i wychowawców zrealizowali projekt edukacyjny „Czy w tydzień można zmienić nawyki żywieniowe?” W tym celu tydzień nauki od 29 maja do 2 czerwca 2017r. Został ogłoszony jako „Tydzień zdrowia w naszej szkole”. Codziennie uczniowie klas wyszukiwali informacje na wybrany temat oraz wykorzystywali zdobytą wiedzę na przygotowanie zdrowych dań, przekąsek, soków, sałatek, deserów, kanapek. Poniedziałek (29.05.2017r.) ogłoszony był „Dniem Owoców”. Każda klasa miała przygotować informacje o wybranym jednym owocu, gazetkę klasową oraz pomysły na praktyczne wykorzystanie. Wtorek był „Dniem Warzywa”. Klasy wyszukiwały informację o wybranym warzywie, gazetki i różne zdrowe i smaczne dania. Środa to „Dzień bez papierosa dniem zdrowych kanapek”. Po prelekcji pani pedagog wszyscy uczniowie mogli zjeść smaczne kanapki z sezonowych warzyw, których część pochodziła z zasadzonych w Dniu Wolontariatu „klasowych ogródków” przez klasę IV-VI. Czwartek to Dzień Dziecka- aktywnie i zdrowo. Piątek był Dniem Wody zachęcał uczniów do rezygnacji ze słodkich soków i napoi energetycznych na rzecz wody. Klasy IV-VI, IG, IIG, IIIG, IZ, II-IIZ przystąpiły również do konkursu wiedzy o zdrowiu.
Wyniki:
1 miejsce – klas IIG (24punkty/25 punktów)
2 miejsce – klas IG (23punkty/25 punktów)
3 miejsce – klas IV-VI (22punkty/25 punktów)
Opracowanie:
koordynator programu
Sabina Pancewicz