V warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”
13 maja odbyły się V warsztaty kulinarne pod hasłem „Kuchnia wegetariańska”. Spotkanie rozpoczęła prezentacja zdjęć w Internecie przybliżająca uczniom wiedzę na temat co to jest kuchnia wegetariańska. Zapoznaliśmy się z wieloma ciekawymi przepisami wykluczającymi całkowicie brak mięsa. Ku zdziwieniu dzieci , jak można jeść posiłek bez mięsa i wędlin stworzyliśmy alternatywę do tradycyjnego śniadania. Przygotowaliśmy ciasto na gofry z użyciem mąki owsianej, do tego był bazyliowy twarożek z pomidorem. Wszyscy z dużym zaangażowaniem pracowali w kuchni, jak zwykle było pysznie i zdrowo. Uczniowie przyznali, że stosowanie diety wegetariańskiej jest zdrowe, a jednocześnie urozmaicone i kolorowe.
Niestety to był trudny rok szkolny, duża absencja uczniów, nauczanie zdalne spowodowały, iż nie zrealizowaliśmy wszystkich zadań przewidzianych w innowacji w roku szkolnym 2020/2021. Dlatego też chcąc przeżyć wszystkie zaplanowane kuchnie i smaki wrócimy do naszych zmagań kulinarnych w nowym roku 2021/2022.
Do zobaczenia na następnych warsztatach kulinarnych 😊😊😊