RUSZAMY W KULINARNĄ PODRÓŻ – STANY ZJEDNOCZONE
Dnia 04.10.2021r. w naszym ośrodku odbyły się pierwsze zajęcia w ramach programu pt. : „ Kulinarne podróże” realizowany w roku szkolnym 2021/2022.
Program ten adresowany jest do uczniów klasy II i III szkoły branżowej I stopnia, którzy kształcą się w zawodzie kucharz małej gastronomii. Program ten to cykl zajęć, który poświęcony jest kuchni świata. Pierwsza stacja- to kuchnia amerykańska. Uczniowie na zajęciach mieli okazję przypomnieć sobie najważniejsze wiadomości dotyczące Stanów Zjednoczonych, poznać zwyczaje żywieniowe oraz najpopularniejsze potrawy w Stanach Zjednoczonych. Poznali również historię i pochodzenie popularnych w stanach
HOT-DOGÓW.
Po krótkiej prezentacji uczniowie przystąpili do zadań praktycznych. Każdy uczeń mógł wykonać swojego hot- doga z różnymi dodatkami i sosami, a następnie dokonać jego degustacji. Pod koniec zajęć oczywiście nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.
Pora ruszać w dalszą drogę, następna stacja to Chiny – już w grudniu.
Organizatorzy: M. Lewandowska, M. Pokrywa