Konkurs „Kulinarne potyczki”
Dnia 27.04.2022r. w naszym ośrodku po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny dedykowany uczniom szkoły branżowej, kształcącej się w zawodzie kucharz małej gastronomii oraz pracownik pomocniczy gastronomii.
W kulinarnych potyczkach wzięło udział siedmioro uczniów, którzy zmagali się w konkurencjach teoretycznych jak i praktycznych..
Tegoroczny konkurs uświetnił swoją obecnością pan Jarosław Izraelski- szef kuchni Qubus Hotel w Legnicy, a także dyrekcja oraz nauczyciele ośrodka.
Konkurs podzielony był na dwa etapy. Pierwszy etap konkursu- to część teoretyczna, która obejmowała zakres materiału przewidziany na czas kształcenia w trzyletniej szkole branżowej I stopnia w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii.
Po części teoretycznej konkursu przyszedł czas na część praktyczną kulinarnych potyczek. Tu na naszych uczniów czekały cztery konkurencje, w trakcie których uczniowie mogli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, a także wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii.
W trakcie przerwy, kiedy to komisja podliczała punkty, uczniowie w ramach doradztwa zawodowego oraz spotkania z ciekawymi ludźmi mogli porozmawiać i zadać pytania naszemu gościowi specjalnemu panu Jarosławowi Izraelskiemu, który chętnie przybliżył naszym uczniom tajniki swojego zawodu.
Po krótkiej przerwie i rozmowie z naszym gościem przyszedł czas na ogłoszenie wyników.
I miejsce: Marcel Starzyński- uczeń klasy pierwszej szkoły branżowej, kształcący się
w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii.
II miejsce Szymon Kozłowski- uczeń klasy drugiej szkoły branżowej, kształcący się
w zawodzie kucharz małej gastronomii.
III miejsce Łukasz Sokołowski – uczeń klasy drugiej szkoły branżowej, kształcący się
w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Zwycięzcy otrzymali wspaniałe nagrody ufundowane przez organizatorów: panią Monikę Lewandowską oraz panią Magdalenę Pokrywę. Pozostali uczestnicy otrzymali słodki upominek od organizatorów oraz Samorządu Uczniowskiego. Wszystkim serdecznie dziękujemy.