KULINARNE PODRÓŻE- BIGOS STAROPOLSKI
Dnia 28.02.2022r. nasz „kulinarny’ pociąg dotarł do Polski, a wraz z nim przepis na staropolski bigosik.
Tym razem nasze zajęcia odbyły się w dwóch etapach. Pierwszy z nich miał na celu powtórzenie
i utrwalenie wiadomości o Polsce (jej położenie w Europie i na świecie, dane demograficzne, symbole narodowe a także tradycyjne polskie potrawy) .
W następnym etapie naszej podróży uczniowie obejrzeli prezentację, z której to dowiedzieli się, jak kiedyś kiszono kapustę. Poznali także prozdrowotne właściwości kiszonek, a także dowiedzieli się, czym różni się kiszenie od kwaszenia.
Po części teoretycznej przystąpiliśmy do zajęć praktycznych. W tym celu udaliśmy się do pobliskiego sklepu, aby zakupić produkty na nasz bigosik. Uczniowie w trakcie pięciodniowego przygotowywania naszego dania obserwowali krok po kroku, jak przygotowuje się tradycyjny staropolski bigos. W piątek 11.03.2022r. naszedł dzień, kiedy to mogliśmy spróbować i ocenić efekt naszej kilkudniowej pracy.
„Nie ma dwóch takich samych bigosów”- a nasz był idealny, co widać na załączonych zdjęciach.
Pora ruszać dalej w drogę- to będzie już ostatnia stacja, a gdzie się spotkamy w kwietniu ??? dowiecie się niebawem