Kulinarne podróże po Włoszech
Dnia 06.04.2022r. odbyły się kolejne zajęcia z cyklu „Kulinarne podróże”.
Uczniowie chcąc dowiedzieć się jaka kuchnia będzie królować na tych zajęciach mieli za zadanie rozwiązać krzyżówkę, której hasło było tematem naszych zajęć.
W tym dniu także na nasze zajęcia dołączyła klasa I branżowa, której to ochotnicy spisali się na medal.
Wszyscy uczniowie prawidłowo rozwiązali krzyżówkę, więc mogliśmy przenieść się w podróż kulinarną do Włoch, których to kuchnia kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami – ale to nie wszystko, kuchnia włoska to przepyszne desery i jeden z najsłynniejszych deserów właśnie był zadaniem do wykonania na dzisiejszych zajęciach. Mowa tu oczywiście o tiramisu- deser z warstwy biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Każdy z uczestników miał okazję pod okiem p. Moniki i p. Magdy przygotować swój własny i niepowtarzalny deser tiramisu. Wyglądały obłędnie, a jeszcze lepiej smakowały.
Niestety pora ruszać w dalszą drogę, wiec opuszczamy słoneczną Sycylię i ruszamy w dalszą drogę.
Do zobaczenia w czerwcu.