
Warsztaty piernikarskie w internacie
Atmosferę świąt Bożego Narodzenia czuć już na każdym kroku. Wychowankowie internatu również włączyli się w przygotowania świąteczne. Zaczęli od wypieku i dekorowania pierniczków. Celem organizowanych corocznie warsztatów jest kultywowanie tradycji wypieku tych aromatycznych ciasteczek, rozwijanie umiejętności kulinarnych, a także stworzenie okazji do przeżywania radości wynikającej ze wspólnej pracy.
Zajęcia rozpoczęło krótkie przypomnienie dotyczące historii powstania ciasta piernikowego i jego wypieku. Wychowankowie po raz kolejny próbowali rozpoznać po zapachu przyprawy używane do wyrobu tego pachnącego ciastka. Zasadniczym punktem warsztatów było przygotowanie ciasta według podanej receptury, rozwałkowanie go, wykrawanie ciasteczek za pomocą foremek o różnych kształtach oraz ich wypiek. Każdy z wychowanków miał możliwość przygotowania własnego zestawu pierniczków. Kolejnym etapem była dekoracja ciasteczek przy użyciu lukru oraz płynnej czekolady. Ta część zajęć pochłonęła całkowicie uczestników warsztatów. Według własnego pomysłu, używając jedynie wyobraźni przyozdabiali przygotowane pierniczki. Efekt ich pracy wyglądał, pachniał i smakował wyjątkowo. Pokusa spróbowania była tak duża, że część pierniczków została natychmiast zjedzona. Lecz uczestnicy warsztatów nie zapomnieli o swoich najbliższych, dlatego poprosili o zapakowanie zrobionych przez siebie słodkości z zamiarem podzielenia się nimi w swoich domach rodzinnych.
Zajęcia kulinarne są niezwykle ważne w codziennej pracy w internacie, gdyż integrują uczniów, są źródłem radości i zadowolenia dla ich uczestników, rozwijają ich pasje, zainteresowania i umiejętności. Są wyjątkowo przydatne w dorosłym życiu wychowanków.