Święto Ziemniaka w internacie, pożegnanie lata…
W dniu 19 października 2023 r. w internacie obchodziliśmy Dzień Ziemniaka, a zarazem pożegnanie lata. W ramach zajęć kulinarnych tego dnia wychowankowie internatu mieli możliwość zapoznania się z wszelkimi informacjami dotyczącego tego popularnego warzywa.
Jeszcze przed rozpoczęciem właściwych zajęć kulinarnych uczestnicy zajęć otrzymał zadanie, aby za pomocy internetu, odszukać wszelkie informacje związane ze Świętem Ziemniaka, jego pochodzeniem, zastosowaniem w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz w życiu codziennym.
Informacje zebrane w sieci, mogli wykorzystać w ,,quizie ziemniaczanym”, w konkurencjach sprawnościowych: obieraniu ziemniaka na czas, wykazać się sprawnością manualną i sprytem.
Jedną z największych atrakcji tego dnia był duży słodki ziemniak, którego wychowankowie widzieli pierwszy raz. Ogromny batat, po usmażeniu, był wspólnie zjedzony
Finałową częścią (ziemniaczaną potrawą) tego daniem były frytki, które po wspólnym i samodzielnym przygotowaniu wychowankowie ze smakiem zjedli.
Głównym celem zajęć było rozwijanie zainteresowań wychowanków sztuką kulinarną, omówienie różnych potraw z ziemniaka, przygotowanie wybranego przez młodzież dania a także bezpieczne posługiwanie się narzędziami ostrymi w kuchni.
Podczas zajęć praktycznych wychowankowie zdobywali umiejętności przydatne w życiu codziennym np. posługiwanie się obieraczką do warzyw, uczyli organizacji pracy w kuchni, przestrzegania zasad higieny, bezpieczeństwa oraz kształcili nawyk sprzątania miejsca pracy.
J.S.